İnsan Herpes Virus – 8 ile ilişkili , damarı oluşturan endotel hücrelerden kaynaklanır.
Ciltte ; mor – pembe – kahverengi tonlarda plaklar ve nodüller tarzda görülür. Genellikle 4 alt tipi mevcuttur: 1. Klasik tip: Ortadoğu ve Türkiye’de sık görülür. Daha çok diz ve ayak arası görülür. Genellikle iyi seyirlidir. 2. Endemik Form: Afrika’da endemik olarak daha çok çocuklarda yaygın lenf büyümesi tarzında görülür. 3. HIV’e bağlı görülen tip: HIV virusu ile ilişkilidir. Deride ve organlarda görülmektedir. 4. Bağışıklığı baskılanmış hastalarda görülen tip: Daha çok organ nakilleri sonrası ortaya çıkar.
Tanı için lezyonlardan biopsi yapmak gerekir.
Evreleme çok önemli olmasa da organ tutulumu şüphesi olursa , o bölgeye ait taramalar ( akciğer için tomografi, mide barsaklar için endoskopi) yapılabilir.
Tedavi; HIV’le ilişkili formda aktif antiviral tedavi gerekir. Bazan bu şekilde hastalık gerileyebilir. Ayrıca ; Lokal tutulumlarda ( küçük bölgeler) tutulu bölge içine kemoterapi enjekte edilebilir. Kriyoterapi yapılabilir. İnterferon adlı immünmodülatör ilaç kullanılabilir.
Organ tutulumu olan – ya da yaygın hastalıklarda ; liposomal antrasiklin, paklitaksel, etoposit, vinkristin, vinblastin, vinorelbine, bleomisin kullanılabilir.
Radyoterapi seçilmiş olgularda kullanılabilir.
Son zamanlarda damarlanmayı engelleyen ilaçlardan pomadilomid’te tedavide etkili kullanılmaktadır.