Fibroadenoma ; memede görülen iyi huylu bir tümördür. Kadınların % 10’unda görülür. Daha çok üretken çağda (14-35 yaşları arası) rastlanır. Genellikle ileri yaşlarda kaybolur. Az da olsa ileri yaş kadınlarda rastlanabilir. Ağrısız , hareketli bir kitle olarak ele gelir. Daha çok memenin üst dış kadranında tespit edilir.
Hamilelik sırasında; memeyi uyaran hormonların fazla olması sonucu geliştiğini öne süren görüşler vardır. Meme dokusunu oluşturan hücrelerin çoğalması şeklinde kitle oluşumu gerçekleşir. Yaş ilerledikçe ya kaybolur ya da bazen sertleşip içinde kalsifikasyon( kireçlenme gelişebilir). Ailesel geçiş olduğu kesin değilse de akrabalarında meme kanseri olanlarda daha sık rastlandığı bilinmektedir.
Tanı için ; muayenede kitlenin ele gelmesi yanında , ultrasonografi ve mamografinin önemi büyüktür. Ultrasonografide sınırları düzgün içi dolu ( solid ) bir kitle saptanır. Mamografide izodens (eşyoğunluklu) ya da hipodens ( düşük yoğunluklu) bir kitle görünümündedir. İleri yaşlarda içinde kalsifikasyona ( kireçlenme ) rastlanabilir.
Kanser gelişme riski , normal dokuya göre çok az artmıştır. Genellikle erken yaşlarda 6 ayda bir ultrasonografi ve 40 yaşından itibaren ilave mamografi ile takip edilirler. Kitlenin büyümesi, ağrı vb yapması halinde biopsi yapılabilir, ya da çıkarılabilir. Diğer durumlarda herhangi bir cerrahi işleme veya tedaviye ihtiyaç duyulmaz.